עליות שערים בבורסות השונות ושורת מדדים חיוביים מייצרים אופטימיות ביחס לסיכוי שהכלכלה הגלובלית תצמח בקצב מואץ אחרי שנת הקורונה. מצד שני ישנם כמה איומים שחשוב לקחת בחשבון
בעידן שבו העולם הוא כפר גלובלי, כל התרחשות בפינה אחת שלו משפיעה על הנעשה במקומות אחרים. ההתפשטות המהירה של מגפת הקורונה מווהאן לכל רחבי העולם הייתה תזכורת אפקטיבית וכואבת לעובדה הנ"ל, וגם התנהלות שוקי ההון בכל מדינה ומדינה מושפעת בסופו של דבר מכלל זה. במהלך 2021 המגמה הייתה חיובית מאוד אבל בחודש שעבר (ספטמבר) קיבלנו עוד הוכחה לכך שייתכנו גם נפילות משמעותיות בבורסות. בפרט מאיימים על הצמיחה הכלכלית 3 משברים: משבר הנדל"ן בסין, משבר האנרגיה באירופה ומשבר החוב בארה"ב. גם לתקלות בשרשראות האספקה הגלובליות תיתכן השפעה שלילית.
משבר הנדל"ן בסין
חוב של 300 מיליארד דולר מייצר באופן טבעי רמת אי ודאות גבוהה על כל המשק, גם כשמדובר בכלכלה של מדינת ענק כמו סין. החובות שצברה אברגרנד, החברה השנייה בגודלה בשוק הנדל"ן הסיני, הם חוליה נוספת בשרשרת של סימני אזהרה לגבי הכלכלה שהתאפיינה בצמיחה מואצת: המגבלות שהטיל הממשל על עלי באבא, החוב של סין עצמה (55 טריליון דולר, כ-20% מכלל החוב העולמי), מחסור בפחם וכתוצאה מכך פגיעה בתפקוד השוטף של מפעלים רבים בסין ועוד. בהתאם תחזית הצמיחה של הענקית מהמזרח כבר התכווצה בכחצי אחוז, כך לפי גולדמן סאקס.
משבר החוב בארה"ב
הבנק המרכזי בארה"ב, הפד, התחיל לפזר רמזים לפיהם צפויה הפחתה מסוימת בהיקף המדיניות המרחיבה במדינה. החשש הממשי מפני התפרצות אינפלציונית בארה"ב תורם גם הוא לחוסר היציבות בבורסות בארה"ב, וכך גם הקושי של הממשל להעביר הצעות חוק שונות. היקף החוב של הממשל האמריקאי כבר הגיע ליותר מ-28 טריליון דולר, ועל כן ההערכה הרווחת היא שעידן הכסף החינמי כחלק מהמאבק במשבר הקורונה מתקרב לסיומו.
משבר האנרגיה באירופה
מחירי הגז הטבעי באירופה (במדינות שלא מפיקות בעצמן משאב זה אלא מייבאות אותו) זינק בחדות בתקופה האחרונה. הסיבות העיקריות להתייקרות החריגה הן כשלים בשרשרת האספקה של הגז הטבעי הרוסי, הגידול הדרמטי בביקוש של סין לגז (עקב המחסור בפחם שכאמור פגע בפעילות התעשייה הסינית), הייצור הנמוך יחסית של אנרגיות מתחדשות במדינות רבות ברחבי אירופה וגם ירידה בכושר הייצור של הגז עצמו ברוסיה ובנורבגיה.
כשמחירי הגז עולים עד פי 3 וכשהחורף בפתח, החשש מפני פגיעה של ממש ביכולת של תעשיות רבות להמשיך להתנהל כרגיל הופך למוחשי. למעשה חברות בתחומים שזקוקים לכמויות גדולות של אנרגיה כבר הודיעו על הפחתת היקף הפעילות ואף על השבתה זמנית. סכנה נוספת היא עלייה בשיעור האינפלציה עקב התייקרות החשמל והירידה בייצור, ובאופן טבעי גם לכך יש השפעה על בורסות רבות ברחבי העולם.