האם יש עודף משרדים? האם נכון לעקוף את גופי התכנון על-מנת לפתור את המשבר בשוק הדיור? האם התוכנית החדשה של משרד האוצר תסייע לבלום את עליות מחירי הנדל"ן? האם משרדים אכן יהפכו לדירות? כל השאלות – וניסיון למצוא להן תשובות
שוק הנדל"ן בארץ מורכב מאין כמותו, אבל דבר אחר בטוח: אחרי יותר מ-12 שנים של עליות מחירים רצופות, וכשהתחזית היא להמשך המגמה, אפשר להבין מדוע הממשלה מחפשת דרכים לעצור את הזינוק. אחד הצעדים שמציע משרד האוצר הוא הסבה של שטחים המיועדים לתעסוקה לטובת עוד שטחים למגורים.
לצורך כך שואף משרד האוצר להקים ועדת משנה למועצה הארצית לתכנון ולבנייה – ועדה שבה יאושרו תוכניות מתאימות. התוכנית נכללת בחוק ההסדרים החדש של שנת 2021, שכבר עבר בכנסת בקריאה ראשונה.
"זרע לפשיזם תכנוני"
אחת הביקורות הנוקבות כנגד הצעד של משרד האוצר היא שחקיקה לא יכולה להוות תחליף לתכנון מסודר. צחי כץ, יו"ר איגוד מהנדסי הערים, אף הגדיר את התוכנית כ"זרע לפשיזם תכנוני". לטענתו הוועדה המקומית בכל עיר היא הגוף שאמור לאשר תוכניות בנייה וזאת משום שרק היא יודעת מה נכון בכל אזור. כץ גם הדגיש כי יש הבדלים משמעותיים בין תכנון מרחב ציבורי באזורי תעסוקה לבין תכנון המרחב באזורי המגורים, ולכן עקיפת הוועדות המקומיות תוביל לכאוס תכנוני ובסופו של דבר לפגיעה בציבור.
"ל'עולם האולי' יש חלק ברור בעליית מחירי הדיור"
ביקורת נוספת על הצעת החוק היא על כך שהוא יוביל דווקא לעליות מחירים. אודי כרמלי, מהנדס העיר ת"א יפו, מסביר שאחד הכשלים המרכזיים בשוק הנדל"ן כיום הוא היעדר ודאות תכנונית. 'עולם האולי', כפי שמגדיר כרמלי את המצב, מוביל לעליית מחירים. הרצון החיובי לכשעצמו להסב משרדים לדירות, אם יבוצע באופן לא נכון יגרור דיונים אינסופיים בוועדות ערר, יגדיל את אי הוודאות ולכן המחירים ימשיכו לעלות.
"פגיעה בצמיחה הכלכלית"
פגם נוסף בתוכנית של משרד האוצר לפי כרמלי הוא הפגיעה בתעסוקה ובעקבותיה בצמיחה. לדבריו בתל אביב ישנם ביקושים אדירים לשטחים לתעסוקה, ובנוסף קשה יותר לעודד בנייה מסוג זה – כך שיישום התוכנית עלול להוביל למצב שבו יהיה מחסור של ממש במשרדים פנויים בעיר שמובילה את ישראל בתחום הכלכלי.
"צורך בפתרונות מידיים"
במטה התכנון הלאומי שבמשרד הפנים, הגוף שאמון על התוויית האסטרטגיה בתחום התכנון והבנייה, תומכים בחוק החדש. המטה מגלה הבנה לחשיבות הרשויות המקומיות בתהליך, אבל במקביל מתייחס למצב בשוק הנדל"ן – ובפרט למחסור החמור בדירות זמינות – כאל משבר לאומי שמחייב פתרונות מידיים. שלומי הייזלר, יו"ר המטה לתכנון לאומי ומי שממלא גם את תפקיד יו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה, מבהיר כי "לא בכל נקודת זמן ניתן לספק תכנון מיטבי", ובהתאם גם אם הסבת שטחי תעסוקה למגורים אינה הפתרון המושלם עדיין מדובר בצעד שהוא חלק הכרחי מהפתרון הכולל.