לבחירת המסלול בקרן הפנסיה יש השפעה עצומה על גובה הקצבה החודשית אחרי הפרישה מעבודה, ובהתאם גם על רמת החיים במשך שנים רבות מאוד. המסקנה המתבקשת: כדאי להכיר את כל המסלולים, ולדעת איך בוחרים ביניהם
כל הגופים שמנהלים קרנות פנסיה מציעים מגוון מסלולים לבחירת החוסכים. קטגוריה אחת היא מסלולים תלויי גיל, כשבדרך כלל יש 3 אופציות – עד גיל 50, לבני ובנות ה-50-60 ולמי שכבר עברו את גיל 60. בנוסף ישנם מסלול מניות ומסלול אג"ח ובחלק מהקרנות גם תמהילים שונים דוגמת אג"ח עם 25% מניות או אג"ח עם עד 15% מניות. רוב הקרנות מציעות גם מסלול שמתחקה אחרי מדד ה-S&P500 (כלומר 500 החברות האמריקאיות הציבוריות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר, ובפרט אמזון, מיקרוסופט, גוגל, אפל, טסלה ופייסבוק). כמו כן ישנו מסלול הלכה המיועד למי שרוצים לוודא כי כספי הפנסיה שלהם מושקעים בהתאם לכללי ההלכה היהודית.
מאז 2016, ברירת המחדל עבור המצטרפים החדשים היא המסלולים תלויי הגיל, אבל חשוב להדגיש כי כל חוסך וכל חוסכת יכולים לבחור בכל נקודת זמן את המסלול הרצוי מבחינתם – ולא רק שהם יכולים אלא שמומלץ להתנהל באופן אקטיבי.
מה מאפיין את המסלולים תלויי הגיל בקרנות הפנסיה?
בכל המסלולים שמציעות קרנות הפנסיה כ-30% מהכספי החוסכים מושקעים באג"ח שמנפיקה מדינת ישראל – אג"ח עם תשואה שנתית מובטחת של 4.86%. ההבדלים בין המסלולים תקפים לגבי 70% הכספים הנותרים, שמהווים כמובן סכום משמעותי.
במסלול המיועד למי שעדיין לא הגיעו לגיל 50, בדרך כלל החשיפה למניות היא של 50-55% מהכסף. במסלול לבני ובנות ה-50-60 שיעור המניות הוא כ-45% ובמסלול ה-60 ומעלה החלק של המניות צונח לכ-25% בלבד.
במסלולי המניות וגם במסלול שמחקה את מדד ה-S&P500 כל החלק החופשי של החיסכון, כאמור 70%, או לפחות רובו המכריע, מושקע במניות.
למי מומלצת מקסימום חשיפה למניות במסגרת החיסכון הפנסיוני?
באופן עקרוני פוטנציאל התשואה של מניות גבוה במידה ניכרת מזה של אגרות החוב. יחד עם זאת בטווח הקצר המצב עשוי להיות הפוך – משברים פיננסיים עלולים לייצר מפולות בשוק המניות, כפי שקרה בתחילת התפרצות מגפת הקורונה ב-2020 וגם ב-2008 כשהתנפצות בועת המשכנתאות בארה"ב התדרדרה למשבר פיננסי גלובלי.
למרות הסכנה הנ"ל, כשההשוואה היא לפרק זמן של 15-20 שנים המניות מנצחות, וזאת משום שלשוק ההון יש נטייה לתקן את עצמו. זו גם הסיבה שההמלצה העקרונית לחוסכים הצעירים בקרנות הפנסיה היא לפרגן רמת סיכון ורמת חשיפה למניות גבוהה יחסית, בעוד שלמי שכבר קרוב לגיל הפרישה מעבודה כדאי לעבור למסלולים הבטוחים יותר.
כאמור בני ובנות 30-40 למשל מופנים באופן אוטומטי למסלול המיועד לגילאי 50 ומטה. במסלול זה החשיפה למניות היא רק 50% בזמן שישנם מסלולים עם 70% מניות. הפער בתשואה בין שני המסלולים במשך 10 או 20 שנה עשוי להצטבר לסכום כסף משמעותי – ולכן תמיד כדאי לא להתנהל על אוטומט אלא לקבל החלטות מושכלות לגבי החיסכון הפנסיוני.