שנת 2021 מסתמנת כשנה יוצאת דופן עבור ההייטק הישראלי, היא עדיין לא הסתיימה אך כבר עתה ניתן לראות את הנתונים המרשימים הן בהשוואה לשנים קודמות והן בהשוואה לשאר העולם.
גיוסי ההון לחברות הטכנולוגיה עברו את ה 10.5 מיליארד דולר כבר במחצית השנה לעומת 10 מיליארד דולר בכל שנת 2020.
ואם משווים את הנתונים לשאר העולם אז ניתן לראות את הזינוק שביצע ההייטק הישראלי גם במספרים האלו. לפי דוח חדש של SNC (סטארט-אפ ניישן סנטרל) שיצא במחצית השנה עולה כי היקף ההשקעות של הקרנות הזרות בחברות ישראליות רשם גידול של 127% בחמשת החודשים הראשונים של שנת 2021 לעומת התקופה המקבילה אשתקד לעומת נתון גלובלי של 89% בלבד. באותה תקופה בארה"ב נרשם גידול של 91% בלבד ובאירופה 123% בלבד. באסיה הגידול עמד על 69%. ניתן לראות בבירור את היתרון היחסי של החברות הישראליות על ומקבילותיהן מהעולם ואת האמון שיש לקרנות בהן.
השוק הישראלי הגיע מוכן למשבר
הסיבה כך נראה היא שהקורונה תפסה את יזמי ההייטק המקומיים הכי מוכנים שניתן וגררו אחריהם די בקלות את הסתערות המשקיעים עליהם. למעשה הקורונה תפסה את מדינת ישראל במצב מושלם עם כמות מרשימה מאוד של חברות עם טכנולוגיות ומוצרים שהבשילו והיו מוכנות כבר להסתער על השוק.
זה לא חדש שמשקיעים מהעולם נוהגים לשבח את היכולת של היזמים הישראלים לבצע התאמות מהירות למציאות המשתנה ולהגיב בזריזות מרשימה לשינויים. מיתוס זה הוכיח עצמו מחדש בתקופת הקורונה וחברות רבות הצליח להתאים עצמן במהירות שיא למצב החדש ואך חשוב מכך, לשכנע את המשקיעים שהקטר ממשיך לדהור קדימה בכל העוצמה ללא פגיעה משמעותית ביעילותו ויכולתו לספק לשוק את המוצר. הוסיפו לכך א העובדה שההייטק הישראלי נחשב גם כך לכזה המציע הערכות שווי נמוכות יחסית לעולם ואנחנו מקבלים פוטנציאל תשואה גבוה ומפתה יותר עבור קרנות ההשקעה.
ההתנפלות על שוק ההייטק הישראלי עדיין לא הסתיימה
אם בוחנים את פוטנציאל ההשקעות של של הקרנות הזרות ניתן לראות שהשוק עדיין מוצף בסכומי עתק המחפשים אפיקי השקעה מבטיחים וההצלחה של ההייטק המקומי באופן כללי ובזמן משבר הקורונה במיוחד רק העמיקה את הבאז סביבו והעניין בחברות ישראליות רק הולך וגובר. אם נראה בקרוב יציבות בבורסות המערביות והעדפה לחברות טכנולוגיות, ניתן לומר בבטחה שהחברות הישראליות ימשיכו ליהנות מזרם מזומנים שיזרום לעברן וייצר לנו עוד ועוד יוניקורנס ואף מעבר לכך.
מבין הקרנות שהובילו את המגמה ואחראיות על הזינוק שקרה השנה בהייטק הישראלי ניתן למנות את Greenoaks Capital שהשקיעה בפפאיה וב־Tipalti, את Coatue Management שהשקיעה ב Melio ואת Stripes שהשקיעה בוורביט ואקסיונוס.
קרנות הענק מצטרפות גם הן למשחק
לאלו מצטרפות קרנות הענק המנהלות מיליארדי דולרים ויכולות להרשות לעצמן להשקיע בהיקפים שלא נראו בעבר בייטק המקומי כמו טייגר גלובל שהשקיעה בגונג והאניבוק, פרנקלין טמפלטון שהשקיעה לראשונה בישראל בגונג וגם לקסטון שהכריזה על הקמת פעילות מקומית ורשמה השקעה של 120 מיליון דולר ב wiz חברת הסייבר המבטיחה.