משבר הקורונה גרר בחודש מרץ 2020 את בורסות העולם למשבר חמור וטלטל את השווקים. אלו אמנם התאוששו מאז אבל המשקיעים נשארו תזכורת ערה לשבריריות של שוק ההון ולכם שלא לעולם חוסן לאחר כמה שנים של עליות נאות בשווקים.
גם היום נשמעים לא מעט קולות שאנחנו בפתחו של משבר נוסף שנמצא על מפתן דלתן של הבורסות הגדולות ואמנם לא ניתן לדעת בוודאות מתי ואם יפרוץ אבל ההסתברות לו גבוהה דיי כדי להלחיץ את המשקיעים. שוק ההון נהנה כבר יותר מדי זמן מעליות ורבים מהמשקיעים הגדולים והאנליסטים סוברים שהשוק כרגע כבר גבוה מידי.
אז מה ניתן לעשות כדי לפזר את הסיכונים ולהבטיח לעצמנו תשואה חיובית גם אם יפרוץ משבר נוסף?
עולם ההשקעות האלטרנטיביות
אם ניקח לדוגמא את המשבר האחרון כמקרה בוחן נוכל לראות מגמה מעניינת. בעוד ששווקי העולם חוו קריסה דווקא עולם ההשקעות האלטרנטיביות הצליח לייצר מגוון הזדמנויות מעניינות ובמגוון תחומים רחב יחד עם רמות סיכון שונות. בנוסף ניתן היה לראות בבירור שעולם זה שידר עסקים כרגיל למרות הפאניקה שאחזה אז בשווקים. מטאפורה שיכולה להסביר זאת יפה היא שכאשר השמש שוקעת בצד אחד של העולם היא זורחת בצידו השני.
מה זה השקעות אלטרנטיביות?
עולם ההשקעות האלטרנטיבי הוא תחום השקעות חוץ בורסאיות דרכו ניתן להשקיע במגוון רחב של תחומים ורמות סיכון ואחד המאפיינים הבולטים שלו הוא חוסר הקורלציה בינו לבין שוק ההון. כלומר מאם נמוך עד אפסי למתרחש בבורסות העולם. השקעות אלטרנטיביות מתמקדות בהשקעות ישירות במיזמים ופרויקטים ברחבי העולם כגון:
- חברות תשתיות
- חברות נדל"ן
- חברות מתחום הביוטק
- תעשיית הקנאביס
- תעשיות מזון ותחליפי בשר
- חברות טכנולוגיה וסייבר
- אנרגיה ירוקה או אנרגיה מתחדשת ועוד
בהשקעות אלטרנטיביות אנחנו משקיעים באותם חברות ומיזמים דרך קרנות וגופים המנהלים את ההשקעות דואגים גם לפיזור חכם של ההשקעה בתוך אותו אפיק בו אנו מתעניינים.
ומאיפה נובעת חוסר הקורלציה לשוק ההון? קחו לדוגמא את משבר הקורונה, בזמן שהשווקים קרסו, היו מספיק חברות פרטיות שנהנו מהמשבר פשוט מאחר שתחום העיסוק שלהן דווקא פרח ונהנה מצריכה מוגברת. וכאשר אנו יכולים לזהות מגמות אלו ולהצטרף אליהן בזמן, אנו מעניקים לעצמנו חיסון מפני המגמה הנגדית שאוחזת בשוק ההון.
איך עולם ההשקעות האלטרנטיביות פתוח בפני האזרח הפשוט?
רוב הקרנות והגופים המנהלים השקעות מסוג זה דורשים מינימום השקעה של 300 אלף ש"ח. מעבר לכך עלינו כמשקיעים לבצע את כל הבדיקות הנחוצות על מנת להבין וללמוד על קרן ההשקעה והיסטוריית הביצועים שלה, מי האנשים העומדים מאחוריה, הניסיון שלהם בתחום, רמות הסיכון של ההשקעה והצפי לתשואה. בנוסף לכך יש לבדוק היטב לגבי בטחונות ובטוחות שיש לקרן.
בישראל פועלים לא מעט גופים פיננסיים בעלי רישיון המייצגים קרנות ואפיקי השקעות חוץ בורסאיים המהווים אלטרנטיבה לשוק ההון וזה שוק משוכלל שהולך ומתפתח ששווה מאוד לשקול אותו כחלק מפיזור וגיוון תיק ההשקעות שלנו ובמיוחד בתקופות של חוסר וודאות וטלטות.