מינוף מאפשר גם למי שעדיין אין הון עצמי משמעותי לשפר את מצבו הכלכלי במידה ניכרת. אבל לפני שממנפים, יש כמה שאלות שחובה למצוא להן תשובה
פעם היה נהוג לחשוב שרק מי שכבר צבר סכום כסף משמעותי יכול ליהנות מהשקעות משתלמות ולהרוויח עוד כסף. היום כבר ברור לחלוטין שהתנהלות מושכלת מאפשרת לנצל כסף של אחרים (מושג שכבר הפך לרווח בעולם הפיננסים – OPM, כלומר Other People's Money) לטובת רווחים נאים.
העיקרון פשוט: לוקחים הלוואה – למשל מהגוף שמנהל את קרן ההשתלמות שלכם או על בסיס שעבוד נדל"ן (כלומר משכנתא) – ומשקיעים את הכסף באפיק שיניב תשואה גבוהה יותר מהריבית של ההלוואה. אם הריבית היא 2-3% וההשקעה מייצרת 10-12% ההפרש בא לידי ביטוי בסכום כסף גבוה, וכמובן שאפשר להמשיך ולמנף גם אותו.
מצד שני מינוף עלול גם לעלות לכם ביוקר, ולכן לפני שממנפים מומלץ בחום לענות בכנות על השאלות הבאות.
1. האם אתם מסוגלים להתמודד עם הפסד?
כל בני האדם, כולל ההרפתקנים ביותר, שונאים סיכונים. ההבדל הוא במידת שנאת הסיכון, ואם אתם בקצה הסקאלה או קרובים אליה, כלומר נרתעים מאוד ממצבים שיש בהם אי ודאות גבוהה יחסית, ככל הנראה שמינוף לא מתאים לכם.
על-מנת לענות על השאלה החשובה הזו בכנות, כדאי לנסות לדמיין את עצמכם מתבשרים שההשקעה לא צלחה, ולכן הפסדתם למשל חצי מקרן ההשתלמות. עוצמת התגובה היא אינדיקציה טובה למידת שנאת הסיכון שלכם.
בנוסף יש משקל גם למטרה שעבורה מיועד הכסף שלכם (גם עם OPM חלק מהכסף המושקע הוא שלכם). מטרה ספציפית מחייבת מחשבה שנייה לגבי המינוף, וזאת לעומת מצבים שבהם המטרה היא הגדלת ההון העצמי.
2. מהו טווח ההשקעה?
בטווח הארוך גם השקעות עם רמת סיכון גבוהה יחסית מספקות במרבית המקרים תשואה חיובית משמעותית. הסיבה לכך פשוטה: גם אחרי משברים חמורים, שוק ההון יודע להתאושש וכשבוחנים את הגרפים של האפיקים השונים בפרקי זמן של 10 או 20 שנה, רואים עלייה תלולה. לעומת זאת ככל שאופק ההשקעה קצר יותר, כך המינוף הופך למסוכן יותר.
3. מהי רמת הסיכון של ההשקעה
חישוב חשוב שמחייב מיומנות והיכרות עם אפיקי ההשקעה הרלוונטיים. בהקשר זה כדאי לדעת שכיום ישנם מקובלים מאוד גם אפיקי השקעה אלטרנטיביים לצד אלה המסורתיים שנמצאים בשוק ההון – אפיקים בעלי פוטנציאל גבוה אבל בחלק מהמקרים גם הסיכון גבוה. מומחים להשקעות יוכלו לעזור לכם לחשב נכון את רמת הסיכון כדי שההחלטה אם למנף או לא למנף תתקבל על סמך תמונת מצב מדויקת.
4. מהי עלות ההלוואה ומהי התשואה הצפויה על ההשקעה?
עוד שאלה מהותית היא עד כמה גבוה הפער בין עלות המינוף לבין הרווח שהוא צפוי לייצר עבורכם. לצורך חישוב העלות של ההלוואה חשוב לקחת בחשבון גם את העמלות השונות, את שינויי הריבית לאורך תקופת ההלוואה ואת סוג ההלוואה – בהלוואות בלון למשל היתרה מוחזרת רק בסוף התקופה ולכן העלות שלה גבוהה יחסית. גם לצורך חישוב הפער רצוי להיעזר באנשי מקצוע שזו המומחיות שלהם.