בין אם רכשתם דירה בשנים האחרונות או רק הסתכלתם על שוק הדיור מהצד, בטח שמתם לב שמחירי הדירות בישראל לא מפסיקים לעלות. בואו נראה מהן הסיבות העיקריות לכך.
מכרזי הקרקע – המחיר הגבוה ביותר זוכה
מרבית הקרקעות בישראל עדיין נמצאת בבעלות רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). זהו למעשה הגוף שאחראי על הוצאת מכרזי הקרקע לבנייה חדשה. כיצד עובד המנגנון? השיטה היא פשוטה, מי שמציע את המחיר הגבוה ביותר זוכה בקרקע. במקרים רבים מדובר על ערך גבוה בהרבה מהערכת השמאי, התוצאה היא שהעלות הגבוהה מתגלגלת אל רוכשי הדירות.
הכירו את מדד תשומות הבנייה
מדובר על מדד שמתייחס להוצאות הבנייה השונות כגון: חומרים- ייצור בארץ, ייבוא מחו"ל ומוצרים ושירותים אחרים הנחוצים לתעשיית הבנייה. בעקבות משבר הקורונה נגרמה ירידה בתפוקת המפעלים באירופה ובנוסף הייתה עלייה במחירי המשלוחים בעולם (יש מעט מאוד טיסות, דבר שגרם למחירי המכולות לעלות בצורה דרסטית.) כל הגורמים האלו מעלים את הוצאות הבנייה ומשתקפים במחיר הדירה הסופי לצרכן.
תמ"א 38 ופרויקטים של פינוי בינוי
מטרתם של פרויקטים לפינוי בינוי היא לשפר את החזות העירונית מצד אחד ולספק בניינים חדישים ובטיחותיים מצד השני. אלו הצדדים החיוביים של הפרויקטים, אבל הצד השלילי היא העובדה שנהרסות דירות קטנות (2-2.5 חדרים) ובמקומן נבנות דירות גדולות של 5-4 חדרים. הדבר יוצר מצב חדש- במקום דירות שהיו ניתנות לרכישה לזוגות צעירים, נוצרו למעשה דירות גדולות ויקרות.
המשקיעים באים והם כנראה לא הולכים
מעבר לזוגות הצעירים ומשפרי הדיור שמחפשים דירה, ישנם משקיעים אשר רוכשים דירה שנייה או שלישית להשקעה. הדבר יוצר מצב שבו לא משנה כמה המחיר עולה, כמעט תמיד יגיע משקיע שיש ברשותו את ההון הדרוש. אומנם הממשלה העלתה את מס הרכישה בכ-2%, אבל מדובר בסכום זניח בשביל המשקיעים.
מהם הפתרונות העתידיים שיכולים להוריד את מחירי הדיור?
לא מעט מומחים טוענים שבאמצעות תחבורה ציבורית יעילה במיוחד, זוגות צעירים יגורו בפריפריה ויעבדו במרכז. הדבר יוריד מהביקוש לדירות במרכז ויתרום להורדת המחירים. פתרון נוסף הוא הורדת המיסוי על ידי הממשלה (חלק לא קטן מן הסכום שמשלמים על הדירה מורכב ממיסים שהולכים למדינה).
מתעניינים בפרטים? הירשמו למידע נוסף!