הן מסוגלות להניב תשואות נאות גם במצבי משבר כלכלי, פועלות על בסיס אסטרטגיות מורכבות והופכות בהדרגה לשחקן שאי אפשר להתעלם ממנו בעולם ההשקעות – מוזמנים ומוזמנות להכיר את קרנות הגידור
מניות, מט"ח, תעודות סל ואג"ח הם מוצרי השקעה מוכרים מאוד ולכן רוב המשקיעים בשוק ההון פונים אליהם. אבל לצד כל אלה יש עוד אופציה שכדאי להכיר – קרן גידור. הביצועים של קרנות הגידור עשויים להיות פנטסטיים, כולל בתקופות משבר ונפילות שערים בבורסה, וכך למשל קרן גידור צעירה מהונג קונג בשם Vanda Global רשמה ב-2019 תשואה בלתי נתפשת של 278% (!).
בישראל פועלות כ-120 קרנת כאלה ובסך הכל מושקעים בהן כ-25 מיליארד ש"ח. ב-2019 התשואה הממוצעת שלהן עמדה על 12.5%, וגם ב-2020, שנה של קורונה ושל השלכות כלכליות לא פשוטות של המגפה, היו קרנות גידור שהציגו הישגים נאים (פירוט בהמשך העמוד).
האסטרטגיות שבהן פועלות קרנות הגידור
הייחוד של קרנות גידור הוא שימוש באסטרטגיות שונות כדי להרוויח גם כששוק ההון בירידה. אסטרטגיה אפשרית אחת היא מכירה בחסר, או בשם המוכר יותר Long/Short. מהות אסטרטגיה זו היא מכירה של נכס פיננסי שכלל לא נמצא בבעלות קרן הגידור ורכישתו במועד מאוחר יותר כשהערך שלו נמוך יותר – ומכאן הרווח.
אסטרטגיה נוספת היא מאקרו גלובל (Macro Global). במצב כזה ההון שמנהלת קרן הגידור מפוזר על בסיס ניתוחי מאקרו גלובליים, לרבות תהליכים חברתיים, פוליטיים וכמובן כלכליים (כגון שינוי ריבית במדינה כזו או אחרת). אסטרטגיה אחרת Event Driven, שבה הבסיס הוא ניתוח מיקרו כלכלי של אירוע ספציפי דוגמת פער בין מחיר מניה לבין ביצועי החברה שהנפיקה אותה או נהירה של משקיעים.
איזו תשואה הניבו קרנות הגידור ב-2020?
המחצית הראשונה של 2020 לא האירה פנים לבורסה בארץ (כמו גם כמובן לבורסות רבות אחרות ברחבי העולם). מדד ת"א 35 צנח ב-20% ואילו מדד ת"א 125 איבד 18% מערכו. גם מדד סולידי יותר כמו אג"ח תל בונד 60 רשם הפסד של 5.5% ובאופן כללי אפשר לומר שהקורונה טלטלה לא "רק" את החיים של כולנו אלא גם את שוק ההון – פרט לקרנות הגידור.
קרן חצבים שהתבססה על אסטרטגיית Long השיגה תשואה של 3.4% ב-6 החודשים הראשונים של 2020, כזכור שיא המשבר, וקרן טוליפ אף התעלתה עליה עם 8.5%. רידינג גלובל הציגה באותה תקופה תשואה של 9.8%, עדן אלפא סיפקה למשקיעים בה רווח של 13.1% ובראש הטבלה התמקמה ION Tech Fund עם 19.1%.
עוד כדאי לדעת שיש קרנות גידור שדרכן ניתן להשקיע בתחומים ספציפיים כגון ביוטק, פודטק (תחום מדובר במיוחד בעידן הנוכחי, כשכבר ברור שתעשיות המזון יידרשו להשתנות באופן דרמטי), נדל"ן ועוד. חשוב להדגיש כי השקעה בקרנות גידור מחייבת בקיאות ומיומנות, ועל כן כדאי להיעזר במומחים בתחום ההשקעות.