פוטנציאל לתשואה גבוהה, תמיכה בסיפור הצלחה וחיזוק סקטור חשוב בכלכלה הישראלית – השקעות בסטארט אפים הן אופציה שיכולה להתגלות כמשתלמת במיוחד, וכדאי גם לכם לשקול אותה
ישראל אוהבת להגדיר את עצמה, ובצדק, כ"סטארט אפ ניישן", ואכן יש לא מעט חברות היי-טק כחול לבן שהפכו לסיפורי הצלחה בינלאומיים – ווייז, הבאנה לאבס, NDS, פורסקאוט, כרומטיס, אם סיסטמס, מלאנוקס וכמובן מובילאיי שנרכשה ע"י אינטל בעסקה שהשווי של עמד על יותר מ-15 מיליארד דולר. ב-2020, שנה שבה העולם התמודד עם הקורונה שהשפיעה גם על הכלכלה, האקזיטים של הסטארט אפים הישראליים הסתכמו ב-15.4 מיליארד דולר וגם בתחום ההנפקות נשבר שיא – 9.2 מיליארד דולר גויסו בדרך זו, בהשוואה לקצת יותר מ-2 מיליארד דולר שנה קודם לכן.
בזכות חוק חדש – כל אחד וכל אחת יכולים ליהנות מהגאות בתחום ההיי-טק
אחת הביקורות הרווחות על ההיי-טק בישראל היא שרק שכבה מצומצמת נהנית מהגאות ומהעסקאות מעוררות ההשתאות. המציאות שונה: כל אחד וכל אחת יכולים להשקיע בסטארט אפים ישראלים ולזכות בתשואה נאה אם הסטארט אפ יממש את התקוות שתולים בו.
המפתח לכך הוא שינוי התקנות שנכנס לתוקף ב-2018 ושזכה לכינוי "חוק השקעות המונים". על-פי חוק זה, כפי שניתן לממן פרויקטים שונים באמצעות גיוס המונים (CrowdFunding) כך ניתן לגייס הון עבור חברות ישראליות באמצעות השקעת המונים (CrowdInvesting). הרשות לניירות ערך, הגוף הרגולטורי בתחום ההשקעות וגיוסי ההון, מגדירה את שתי הפעולות הנ"ל מימון המונים "קלאסי" (שבו המממנים אמנם יכולים לקבל תמורה מסוימת לכספם, אבל המימון מבוצע מתוך חיבור למטרה שעבורה מגויס הכסף, למשל אלבום של אמן אהוב או פעילות חברתית למען אוכלוסיות מוחלשות) ומימון המונים "הוני" – השקעה בחברה תמורת מניות של החברה, כך שאם ערכן יעלה ההשקעה תניב רווח כספי.
איך למקסם את סיכויי הרווח מהשקעה בסטארט אפ?
ב-2019 השקעות המונים (בכל העולם) הניבו כ-14 מיליארד דולר לחברות בראשית הדרך. ההערכה של המומחים בתחום היא שב-2026 היקף שוק זה כבר יגיע לכ-40 מיליארד דולר – כך שמן הסתם יותר ויותר בני אדם, כולל כאן בארץ, יצטרפו לחגיגה ויוכלו למנף את הגאות הטכנולוגית לטובת רווח כספי עבורם.
הפוטנציאל כאמור גבוה מאוד, אבל חשוב לזכור שלא כל סטארט אפ מגיע לאקזיט או להנפקה. למעשה אפילו רעיון מצוין וצוות מיומן לא מבטיחים הצלחה ויש חברות הזנק רבות שנסגרו אחרי שנכשלו במשימה לפתח את הרעיון לכדי מוצר עובד שיש לו ביקוש אמיתי.
השקעה בסטארט אפים באמצעות קרנות שזו המומחיות שלהן מאפשרת למזער את הסיכון. קרן השקעה בסטארט אפים מבצעת בדיקות מדוקדקות ומעמיקות לפני שהיא בוחרת באילו מיזמים להשקיע, והניסיון שמצטבר אצל אנשי הקרן מתורגם להחלטות מושכלות ובאופן טבעי טובות יותר בהשוואה לציבור הרחב, עם כל הכבוד לחוכמת ההמונים. דרך קרן מסוג זה כל אחד וכל אחת יכולים להפוך לחלק מאומת ההיי-טק ולזכות גם בסיפוק רב וגם ברווחים נאים.