מתעשרי ההיי-טק, ולא רק הם, מבקשים באופן טבעי לנצל את הכסף שכבר בידיהם כדי להרוויח עוד כסף. במצב כזה שוק ההון לא בהכרח יודע לספק מענה – אופציות חדשניות ואלטרנטיביות משלימות תיק השקעות שמותאם באופן מושלם למציאות במאה ה-21
ישראל מתעשרת: אמנם יש בארץ לא מעט אנשים שמתמודדים עם מצוקה כלכלית משמעותית, אבל במקביל ישנה שכבה הולכת ומתרחבת של מיליונרים, בדולרים. עפ"י דוח העושר של קרדיט סוויס, יותר מ-150,000 ישראלים מחזיקים כ"א בלמעלה ממיליון דולר ויש גם 10 מיליארדרים בדולרים. עוד נתון מעניין הוא שמספר העשירים בישראל הוא ה-30 בגודלו בעולם, בעוד שמבחינת גודל האוכלוסייה הכללית אנחנו ממוקמים בסביבות המקום ה-100.
האסוציאציה הראשונה היא מן הסתם אקזיטים, ואכן חלק גדול מהמתעשרים החדשים מגיעים מעולם ההיי-טק. בכל מקרה סכום כסף משמעותי פנוי מחייב התנהלות אחראית כדי להפיק ממנו מקסימום תועלת – וכאן נכנסות לתמונה ההשקעות האלטרנטיביות.
למה יש צורך בהשקעות אלטרנטיביות?
באופן מסורתי המקום המקובל להשקיע בו כסף פנוי הוא שוק ההון. שוק זה אכן הניב תשואות נאות לאורך השנים, ובפרט כשמרכיב הסיכון בתיק – המניות – עמד על 40% ואפילו על 50%.
בנקודת הזמן הנוכחית ישנו חשש של ממש שהגאות תדעך. גם עליית ריבית שהפכה לתרחיש אפשרי משנה את המצב, ולכן לצד האג"ח, שהתשואה עליהן היא כ-2%, והמניות, שיש בהן סיכון בלתי מבוטל כשכל משבר עלול לגרום לירידות שערים חדות, כדאי לכלול גם רכיבים אלטרנטיביים שמניבים רווח של 6-8% בחישוב שנתי ולפעמים אף יותר.
מהן השקעות אלטרנטיביות?
השקעות אלטרנטיביות, שנקראות גם בלתי סחירות (משום שלא ניתן לסחור בהן באופן יומי בדומה למניות), כוללות השקעות במיזמי נדל"ן רווחיים, בפרויקטים של תשתיות לאומיות דוגמת סיבים אופטיים, באנרגיה ירוקה שהיום כבר ברור שכדאי לעבור אליה, ובהקדם, על-מנת למנוע פגיעה קשה בסביבה ובבני האדם, ועוד.
כדאי לדעת שגופים מוסדיים כבר משקיעים באפיקים אלה מזה מספר שנים. על-פי מחקר בינלאומי היקף ההשקעות של המוסדיים במוצרים החדשניים הוא 15% עד 40%, ובהתאם ניתן לראות אצלם ביצועים מרשימים. בעבר מספר חסמי כניסה לא אפשרו לאנשים פרטיים ליהנות מהאופציה הזו, אבל כיום הדבר אפשרי – וכאמור מומלץ.
איך לשלב השקעות בלתי סחירות בתיק ההשקעות בחוכמה?
השקעות בלתי סחירות מציעות תשואה של 6-8% בשנה ולפעמים גם תשואות דו שנתיות, זאת בעוד שוק ההון מייצר בממוצע כ-4%. הפער הופך להיות משמעותי מאוד ככל שבתיק ההשקעות יש סכום כסף גבוה יותר. חשוב להדגיש שנדרשת בקיאות ספציפית בעולם ההשקעות האלטרנטיביות כדי להפיק ממנו את התועלת הרצויה – בקיאות שלמתעשרי ההיי-טק או למי שלמשל קיבל ירושה נאה ורוצה להבטיח בזכותה עתיד כלכלי ורוד אין מן הסתם. למעשה גם לא כל מנהלי תיקי ההשקעות שולטים בעולם חדש זה, שמצריך חשיבה מחוץ לקופסה וידע מעמיק בתחום הנדל"ן או התשתיות. בהתאם מומלץ להפקיד את ניהול התיק אך ורק בידי מומחים עם הצלחות מוכחות בשילוב חכם של השקעות אלטרנטיביות.