השינויים האקלימיים להם אנו עדים בשנים האחרונות כבר נותנים סימנים ברורים ומשפיעים על הכלכלה הגלובלית.
אם עד כה היינו עדים להשפעות מקומיות, אם זה במדינות מערביות מפותחות אשר ידעו להתמודד ביעילות יחסית עם סערות פרועות ואירועי מזג אוויר קיצוניים ואם זה במדינות מתפתחות אשר אף חוו משברים הומניטריים, עכשיו לפחות אנו כבר רואים בבירור את ההשפעה הגלובלית על השוק כולו בדמות תנודתיות רבה במחירי הסחורות.
זה עשוי להישמע לנו די אינטואיטיבי שמחירי הסחורות יושפעו מאירועי מזג אוויר קיצוניים אך האם אנו מבינים לעומק את גודל ההשפעה של אירועים אלו?
כחברה מתועשת מתקדמת התרגלנו לחשוב שהיציבות והחוסן של החברה האנושית המודרנית אינם מושפעים דרמטית משינויי מזג אוויר אשר הם דבר שבשגרה, אולם בשנים האחרונות אנו עדים לשינויים קיצוניים יותר ממה שאליהם התרגלנו וכך גם ההשפעה על המערכת הכלכלית כולה.
לא רק סחורות חקלאיות מושפעות משינויי אקלים
לדוגמא, זה עשוי להיות לנו די ברור שמזג האוויר יכול להשפיע על הזרימה התקינה של תוצרת חקלאית, בצורת ממושכת, הצפות, קור קיצוני וכדומה משפיעים באופן דרמטי על היבולים ומביאים לתנודתיות רבה בשוק סחורות אלו. אך גם סחורות שאינן חקלאיות מושפעות כיום באופן ניכר, ניקח לדוגמא את ייצור האלומיניום בסין, שצומצם השנה עקב מחסור בחשמל שאירע בשל בצורת שגרמה לזרימה חלשה במתקני ייצור החשמל ההידרו-סטטים מצד אחד וגם לשימוש יתר חריג לצרכי מיזוג וקירור מצד שני.
דוגמא נוספת ודי דומה היא ההשפעה על ייצור הנפט והגז בארה"ב המושפעת מהוריקנים מקומיים, תופעה המוכרת כבר עשרות שנים אך מתחזקת ונעשית תכופה יותר בשנים האחרונות.
שינויים יכולים להגיע לא רק מצד ההיצע אלא גם מצד הביקוש
שינויי אקלים חריגים אינם משפיעים רק על הייצור ומכך על ההיצע אלא גם על הביקוש. מזג האוויר הקיצוני והחריג עונתית באזורים רבים בעולם הוביל לביקושים לא צפויים לחימום וקירור אשר הובילו לביקושים חריגים לסחורות אנרגיה כגון גז טבעי ופחם המשמשים לייצור חשמל. דוגמא הפוכה לכך ניתן למצוא בהשפעת חורפים מתונים יחסית בחלק הצפוני של כדור הארץ במשך כמה שנים רצופות מה שהוביל להפחתת הביקוש לתשומות ייצור חשמל ומכאן להכבדה על מחירן.
המשמעות הכללית היא תנודתיות רבה ובלתי צפויה של מחירי הסחורות
המסקנה הכללית של רוב האנליסטים שבוחנים את השווקים בשנים האחרונות ומנסים לחבר את השפעת מזג האוויר על תנודתיות שוק הסורות היא שאנו צפויים מצד אחד לתנודתיות רבה יחסית השנה ומצד שני הצפי הוא שדבר זה יהפוך למאפיין קבוע של שווקי הסחורות בשנים הבאות, שכן מגמה זו של מזג אוויר קיצוני אינה צפויה להירגע בקרוב על פי התחזיות.
התוצאה המעשית של מסקנה זו היא שיש לשלב פרמיית סיכון הקשורה למזג האוויר ולהיערך בהתאם ולשם המחשה רוב האנליסטים כיום מסכימים כי יש להיערך לכך ש 6% מהיצע הסחורות הפוטנציאלי העולמי יהיה מושבת בכל רגע נתון. דבר זה ישפיע על רמות מלאי נמוכות לאורך זמן ושווקי הסחורות צפויים לרגישות גבוהה יותר למצבי קיצון אקלימיים.