כן, אולי לאזרח הפשוט או לכל מי שלא מבין איך הבנקים עובדים, זה לא נשמע במיוחד כמו צרה צרורה אולם מי שמבין מה מניע את מנועי הבנקים ומייצר להם את שורת הרווח וגם מעורה בנתוני התקופה הנוכחית יכול בהחלט להבין את הבעיה שהבנקים בארה"ב נמצאים בה.

מצד אחד הדבר מצביע על תוצאה חיובית של מאמצי הממשל להחיות את הכלכלה ולמנוע משבר עמוק עקב מגפת הקורונה על חבילות התמריצים השונות שהושקו על ידי שני הממשלים, הקודם של טראמפ והנוכחי של ביידן.

 

התמריצים הצליחו, אולי הצליחו מידי

מסתבר שהתמריצים היו הצלחה גדולה, אמנם המשק נכנס למשבר וגרר עימו מיתון עמוק אולם זה היה לתקופה קצרה, אולי אף הקצרה בהיסטוריה של ארה"ב חודשים ספורים בלבד, יש אומרים אף חודשיים בלבד והכלכלה התאוששה וכבר חזרה לגדולה טרום המשבר.

ניתן לומר שצעדי הממשל להגן על החברות במגזר העסקי ומשקי הבית בתקופת המגפה עם סיוע בהיקף עצום של 4.7 טריליון דולר עשו עבודה טובה ובשביל הבנקים, אולי טובה מדי.

חלקו הגדול של הכסף מחבילות הסיוע זרם היישר לחשבונות הבנק. משקי הבית קיבלו 830 מיליארד דולר עד סוף מאי השנה.

 

זרם הכסף אולי טוב למשק אבל בהחלט בעייתי לבנקים

אמנם זרימת המזומנים סייעה לבנקים בצורה מסוימת כשהיא מונעת מהם לספוג הפסדים בדמות הלוואות לצרכנים וחברות עם קושי בפריעתן, אולם מנגד הפיקדונות בבנקים המסחריים בארה"ב צמחו וגדלו בשיעור של 30% מתחילת המגיפה והגיעו לסכום עתק של 17.3 טריליון דולר.

עתה הבנקים צריכים להשקיע את הכספים מפקדונות על מנת ליצור רווחים והדרך האהובה והמקובלת ביותר על בנקים לעשות זאת היא להעניק הלוואות עם ריבית גבוהה יותר מהריבית שהיא מעניקה על הפיקדונות, כך למעשה חיים הבנקים, על פערי התיווך בין הפקדונות שהם מקבלים להלוואות שהם נותנים.

אבל מה עושים כשהציבור או המגזר העסקי פשוט לא מעוניינים כרגע בהלוואות?

לגבי המגזר הפרטי, המצב הוא דווקא הפוך, רבים מציבור הלווים ניצלו את זרימת המזומנים החדשה על מנת לסגור הלוואות, אחרים פשוט אינם צריכים אותן כרגע.

 

אמון העסקים במשק טרם השתקם לגמרי

במגזר העסקי הבעיה היא אחרת, אמנם הכלכלה נמצאת בצמיחה ובמצב כזה אמנם הצרכנים מבזבזים כסף רב והעסקים נדרשים להתרחבות ולוקחים לשם כך הלוואות.  הבעיה היא שאמון העסקים בכיוון אליו הולך המשק עדיין לא התייצב. החברות והיזמים עדיין לא מרגישים מספיק וודאות לגבי העתיד הכלכלי עקב ההתפתחויות שלא מפסיקות להפתיע במגפת הקורונה עם הזנים החדשים המפתיעים חדשות לבקרים ודוחים את סיומה של המגפה. במצב כזה החברות אמנם רוצות להתרחב ולהשקיע בצמיחה אולם לא ממהרות לעשות את זה ודוחות את המהלכים עד שהתמונה תתבהר יותר.

המצב המוזר הזה תפס את הבנקים לא מוכנים, מצד אחד יש להם שפע של כסף פנוי וזמין למתן הלוואות ומצד שני הביקוש להלוואות נמצא בשפל.

תנאים אלו דחפו את הבנקים בלית ברירה להשקעה מאסיבית באגחי"ם ממשלתיים דווקא שהתשואה עליהם נמצאת בשפל היסטורי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ברק שוהם סוכנות לביטוח פנסיוני (2015) בע"מ,

ח.פ. 515225449, בעלת רישיון סוכן ביטוח תאגיד (בענף הפנסיוני)

מס' 515225449

 

כתובת הסוכנות:

מתחם "מבנה" ת.ד. 16 בארות יצחק 6090500

טלפון: 03-5576060;  פקס: 03-5576070,

מייל: office@barak-fin.com