שנת 2020 מציינת שיא של 7 שנים במספר ההשקעות הראשונות של קרנות הון סיכון בחברות הייטק ישראליות. זוהי בשורה חיובית המצביעה על חזרה למגמה של צמיחה בהשקעות ראשונות לאחר הירידה שהסתמנה בשנת 2019.
העליה החדה ביותר נצפתה בקרנות ההון סיכון הישראליות בהן היתה עליה בשיעור של כ 65% לעומת גידול של כ 26% בלבד בקרנות הזרות.
הבולטות והפעילות בקרנות הישראליות לשנת 2020 הן Entrée Capital המנהלת 345 מיליון דולר ו-ונצ'רס F2 המנהלת 140 מיליון דולר אשר ביצעו 14 השקעות ראשונות כל אחת.
ההשקעות הראשונות בשיא של 7 שנים
שיא זה של 7 שנים בהשקעות ראשונות התרחש למרות מגפת הקורונה ומספר ההשקעות החדשות טיפס בשנה זו ל 620 השקעות, דבר המצביע על חידוש הצמיחה והתחזקות באמון השוק ומוכנותו לביצוע השקעות כבר בשלביה המוקדמים של הפעילות העסקית.
במקום השני מבחינת מספר השקעות נמצאות קרן ההון סיכון האמריקנית GoAhead Ventures המנהלת 110 מיליון דולר, קרן ההון סיכון הישראלית פרגרין ונצ'רס המנהלת 155 מיליון דולר וקרן הפרייבט אקוויטי וההון סיכון האמריקנית המנהלת 333 מיליון דולר עם 13 השקעות לכל אחת.
העליה מצביעה על בשורה חיובית לשוק ההייטק
"ישנו גידול משמעותי בכמות ההשקעות הראשונות בסבבים המאוחרים שלהן, מה שלא מפתיע. ניתן לזהות בשטח כמות גדולה של עסקאות מכל סוג ומין וניתן לראות זאת בבירור במספרים" אומר עו"ד יונתן אלטמן ממשרד עמית, פולק, מטלון ושות'. לדבריו נתונים אלו מראים בבירור על בשורה של ממש בנוגע להתחזקות האמון מצד השוק והבשלות של המשקיעים לבצע השקעות בשלבים מוקדמים אשר להם מיוחס סיכון רב יותר.
ואמנם השינוי עדיין אינו מוגדר כיציב, הרי עברה רק שנה אולם נתוני הפתיחה החזקים של 2021 מחזקים גם הם את המגמה ומאפשרים נקיטת אופטימיות זהירה.
גם חלקן של הקרנות הישראליות מתחזק
מבחינת סך ההשתתפות של קרנות ההון סיכון הישראליות בהשקעות ראשוניות, אנו רואים גידול של 65% בין השנים 2014-2020. לעומת זאת בקרנות הזרות נצפה גידול של 26% בלבד בתקופה זו. מבחינת כמות ההשקעות, מעורבותן של קרנות ההון סיכון הישראליות היוותה 45% ממספר ההשקעות הראונות לשנת 2020, נתן הדומה לשנת 2019 (46%)
לדברי מריאנה שפירא, מנהלת מחקר ב IVC, בשנת 2020 נצפתה עלייה במספר קרנות ההון סיכון הישראליות וכן חל גידול במגוון הסוגים של הקרנות המשקיעות. ניתן היה לראות השנה מודלים חדשים של סוגי השקעה, ביניהן קרנות אקדמיות וקרנות צמיחה אשר מספקות את הביקוש המגוון מצד חברות סטארט אפ. העליה משקפת לדבריה את הגמישות של האקוסיסטם הטכנולוגי בישראל וחיזוק מעמדו כסקטור מוביל ובעל ערך חשוב בכלכלה הישראלית.
חל גידול כללי במספר הקרנות המשקיעות
לדברי עו"ד מאיה יששכרוב, שותפה וראש תחום הקמת קרנות משרד עמית, פולק, מטלון ושות' הגידול הנצפה של 30% במספר הכולל של השקעות ראשונות בשנת 2020 והגדלת במספר ההשקעות בשיעור דומה בין הקרנות הזרות והישראליות תרם למצב בו חלקן של של הקרנות הישראליות מהווה 45% מכל ההשקעות הראשונות, שזהו כמעט שיעור ההשקעות הגבוה ביותר מאז 2014. לדבריה מצב זה מצביע על עליה משמעותית הן במספר קרנות ההון סיכון והן בהון הזמין שלהן. מגמה זו צפויה להמשיך ולהתחזק, לדבריה.