משבר אנרגיה, מחשבות על הגבלת כוחן של חברות הטכנולוגיה, שיבושים בשרשראות האספקה העולמיות וגם הקורונה עדיין לא מוגרה – כל הגורמים שעלולים לחולל סערה עולמית שתשפיע גם על שוק ההון
אנחנו חיים בתקופה מרתקת. לא ברור אם זוהי ברכה או קללה, אבל כן ברור שהסערות השונות – אלה שכבר בעיצומן, אלה שמתחילות להתגעש ואלה שמתקרבות אלינו – עשויות להשפיע גם על הבורסות. בהתאם, אחרי עליות נאות בשנה החולפת (ת"א 125 זינק ב-34%, ה-S&P500 ב-26% וגם ה-FTSE והניקיי עלו בקרוב ל-20% בשנה אחת), תיתכן גם תקופה קודרת יותר, וחשוב כמובן להיערך לקראתה.
המאבק הציבורי מול חברות הטכנולוגיה
חברות הטכנולוגיה הענקיות היוו בשנים האחרונות קטר רב עוצמה בשוק ההון. ההון המשותף של פייסבוק, אפל, גוגל, אמזון ומיקרוסופט זינק מכ-2 טריליון בסוף 2016 לקרוב ל-9 טריליון באוקטובר 2021 – וכעת כבר נשמעים קולות רבים ורמים שטוענים כי הגיע הזמן להגביל את כוחן. לאחר עוד ועוד עדויות על כך שהחברות הנ"ל מתנהלות לעיתים באופן דורסני, האיום הרגולטורי נראה מוחשי מתמיד, וגם אם אותן 5 חברות שנוכחות בכל רגע כמעט בחיים שלנו יילחמו נגד מהלכים מהסוג הזה, המניות שלהן יושפעו גם מעצם המאבק. גם חשיפת דרכי ההתנהלות הבעייתיות מאוד של פייסבוק ע"י מי שעבדה בחברה שברא מארק צוקרברג עשויה להוסיף שמן למדורה ומציבה סימני שאלה סביב המשך עליות המחירים של מניות אלה.
הקורונה עדיין כאן
ב-2020 הקורונה שיבשה במידה ניכרת את החיים של רובנו. ב-2021 כבר יש חיסון, אבל הווירוס לא נעלם ואף עלול לפתח וריאנטים ומוטציות. אי הוודאות משפיעה על שוק ההון, וההתמודדות עם המגפה משפיעה על זמינות כוח אדם בשלל תחומים ובמדינות רבות, על מערכת האספקה הגלובלית ועל ענפים שונים. למעשה מומחים צופים שגם אם המין האנושי יצליח למגר סופית את וירוס הקורונה, החשש מפני המגפה הבאה ימשיך להיות נוכח ויש לקחת אותו בחשבון.
משבר האקלים – סכנה חמורה
שיטפונות בניו יורק ובגרמניה, שריפות בכל רחבי העולם, חורף קשה במיוחד שבין השאר השבית חלק ניכר מיכולת ייצור החשמל בטקסס – המין האנושי מתחיל לשלם את מחיר הזיהום ושינויי האקלים שהוא גרם.
לכך יש לצרף את המחסור בגז הטבעי שכבר מוביל לזינוק בשערו עבור המדינות שמייבאות משאב זה, והתוצאה: שילוב של משבר אקלים ומשבר אנרגיה שעלול לחבל בפעילות הכלכלית בכל רחבי העולם ולבוא לידי ביטוי באופן טבעי גם בשוק ההון ובעולם ההשקעות.
האם 2020 יצרה משבר חוב?
עוד סימן שאלה ואם תרצו ענן שחור נוסף שכבר ניתן לראות ברקע הוא היקפי החובות הגדולים של ממשלות רבות וגם של תאגידים. הגדלת החוב הדרמטית (וההכרחית במהלך משבר הקורונה) עשויה להיות ראשיתו של תיקון היסטורי לטובה שיכלול מודלים משוכללים של מדינת רווחה ושוק תעסוקה מודרני ויעיל להפליא. מצד שני, החובות העצומים עלולים להפוך לנטל שיכריע כלכלות ומדינות. איזה מהתרחישים יתממש? עדיין מוקדם להעריך, ובכל מקרה חשוב להמשיך לעקוב אחרי כל התחומים הנ"ל.