בזמן שבעולם המערבי בהובלת ארה"ב והאיחוד האירופי מגלים יותר מודעות ויותר אחריות להשקעת כספים בכלל וכספי ציבור בפרט בפרויקטים הקשורים בתעשיות מזהמות וזאת כחלק מהמאבק העולמי בהתחממות הגלובלית וההתחייבות לצמצם את פליטת המזהמים בישראל ניכרת דווקא מגמה הפוכה.
המגמה היא הרחבת אפשרויות ההשקעה בתשתיות כחלק מהתאוששות ממשבר הקורונה
לקראת קץ הממשלה הקודמת דחפה רשות שוק ההון מהלך המאפשר לגופים המוסדיים המנהלים כספי ציבור להגדיל את אחזקותיהן בגופים המעורבים בפיתוח והקמה של פרויקטים בתחום התשתיות מ 20% ל 49%.
המהלך מוסבר בצורך לאומי וכחלק מתוכנית כוללת של משרד האוצר לאפשר התאוששות מהירה ממשבר הקורונה על ידי דחיפה והרחבה של אפשרויות ההשקעה. בפועל נוצר עיוות כפול לפיו לא רק שיותר כספי ציבור יופנו להשקעה בפרויקטים בעלי פוטנציאל הנוגד את הן את ערכי הציבור והמדינה והם את התחייבות המדינה לצמצום פליטת גזי החממה לשנים הבאות.
ההצעה מנוסחת בצורה שמעודדת פיתוח על פני השקעה בגופים קיימים
האבסורד הגדול בצורת הניסוח של ההצעה טמון בכך שהיא מעודדת דווקא פיתוח והקמה של פרויקטים חדשים על פני השקעה בגופים קיימים. משמעות הדבר היא יותר גופים העוסקים בהפקה או צריכה של אנרגיה מזהמת אשר מקורה בדלקי מאובנים או גז טבעי ומכך הרחבה כמותית של תחום זה בניגוד גמור למגמה העולמית העושה מאמצים לצמצם את התחום ולהפנות השקעות לטובת אנרגיות מתחדשות ופרויקטים המבוססים עליהן.
במשרד להגנת הסביבה טוענים למהלך תמוה של רשות שוק ההון שעבר מתחת לרדאר
המהלך כולו בוצע בדחיפות לא אופיינית ותמוהה רגע לפני פג תוקפה של הממשלה הקודמת בטיעונים שעל פניו נשמעים הגיוניים ומטיבים אך בפועל נראה שלא הוקדשה לדבר מחשבה עמוקה ולא עורבו כל הגופים הרלוונטיים. כך אומרים במשרד להגנת הסביבה שהמהלך הובא לידיעתם רק עקב פניית עיתון גלובס שעסק בהצעה.
במשרד להגנת הסביבה מזהירים כי התיקון להצעה שדוחפים משרד האוצר ורשות שוק ההון יוצרת העדפה לפרויקטים חדשים על פני שיפור והשקעה בקיימים וזה עלול לדחוף להקמה של תחנות כח נוספות המתכוננות בישראל שהן מיותרות ועשויות להוסיף זיהום אוויר רב ולפגוע משמעותית ביכולתה של ישראל לעמוד ביעדי הפחתת הפליטות.
ארגונים סביבתיים וחברי כנסת בעלי מודעות סביבתית מוחים אבל הכנסת גילתה אדישות למהלך
התנגדות למהלך מתוך הכנסת עצמה צפה ועלתה בוועדת הכספים שם הועלו התנגדויות ודרישה לנימוקים מצד ח"כ מוסי רז ממרץ וחבר הכנסת רז יוראי להב מיש עתיד אשר ניסו להסב את תשומת הלב להיבטים סביבתיים של ההצעה ולקבל תשובות מצד חברי הועדה לגבי הצדקת המהלך וצורת העברתו אך אלו נתקלו באדישות מצד חברי הועדה וההצעה עברה בכל מקרה.
לא נותר אלא לקוות שהממשלה החדשה תקדיש מאמצים ותשומת לב יתרה על מנת לדאוג שחששות המשרד להגנת הסביבה והארגונים הירוקים לא יתממשו ע"י לחץ שזאת תפעיל להפניית משאבים בצורה ראויה ועריכת התוכניות הקיימות להקמה של פרויקטים חדשים בעלי פוטנציאל מזהם.