אמנם לאורך זמן שוק ההון מתאפיין במגמת עלייה, ואפילו משמעותית – אבל משקיעים לא מנוסים מבצעים טעויות שעלולות לעלות להם ביוקר. הקפדה על מספר כללים פשוטים תפחית את הסיכון להפסדים של עשרות ומאות אלפי שקלים
כל אחד מאיתנו שמע סיפורים על מניה כזו או אחרת שהניבה תשואה פנטסטית של עשרות אחוזים בזמן קצר. לא חסרים גם סיפורים על משקיעים קטנים שנהנו מרווחים גדולים – אבל גם ההפך, סכומי כסף גדולים שהתכווצו עקב התנהלות לא מושכלת. 3 הכללים הבאים יעזרו לכם להימנע מטעויות נפוצות כך שלא תצטרכו לשלם שכר לימוד יקר על חוסר הניסיון.
לא לקנות ולמכור בתדירות גבוהה מדי
תשואה של עשרות אחוזים בשבועיים או 10% ביום אחד הן אופציות מפתות, אבל משקיעים פרטיים שיחפשו רווח מהיר ימצאו את עצמם ברוב המקרים עם הפסדים, גם אם חלק מהעסקאות יהיו מוצלחות מאוד. המחיר של מכירת ניירות ערך זמן קצר לאחר קנייתם באופן קבוע הוא עמלות גבוהות ובעיקר היעדר היתכנות אמיתית לרווחים בשורה התחתונה – כשאתם מוכרים מניה מספר שעות אחרי הקנייה, וגם מספר ימים או אפילו מספר שבועות אחרי, הסבירות לטעות עולה, וזאת מפני שמשקיעים לא מיומנים פשוט לא יכולים לבצע ניתוחים טכניים וחישובים מורכבים באותה רמה של אנשי המקצוע בבתי ההשקעות ובגופים המוסדיים – השקעות לטווח בינוני ארוך לעומת זאת כן יניבו תשואות נאות.
לחפש מידע על החברות שמאחורי המניות
כל מנייה משקפת ערך של חברה. אם ערך החברה יעלה, גם המנייה תנסוק מעלה, ולהפך – חברות שיציגו ביצועים כושלים יגרמו למניות שלהן לצנוח. איך אפשר לדעת איזו חברה תשגשג ואיזו תדשדש? דרך אחת היא להשקיע במניות של חברות בתחום שאתם מתמצאים בו, כך שאתם גם יכולים להעריך חברה ספציפית ובפרט לבחון את סיכויי ההצלחה שלה בטווח הבינוני-ארוך.
דרך שנייה היא לקרוא את הדוחות הכספיים ואת ההודעות לעיתונות שהחברות שנסחרות בבורסה מחויבות לפרסם באופן שוטף. בהקשר זה חשוב לציין שגם העיתונות הכלכלית מספקת מידע רלוונטי אודות החברות הציבוריות ובלא מעט מקרים ניתן למצוא הסברים לגבי דוחות והודעות של חברה כזו או אחרת.
בלי לחץ
ב-2008 שערי המניות צנחו בעשרות אחוזים בעקבות המשבר הפיננסי הגלובלי (שהטריגר אליו היה קריסת שוק המשכנתאות בארה"ב). כעבור שנה השוק תיקן את עצמו ותוך זמן לא רב חזר לרמה של לפני המשבר וכמובן המשיך לעלות. ב-2020 מגפת הקורונה הובילה לירידות חדות לפרק זמן קצר, אבל עד מהרה המניות חזרו לטפס.
מי שמכר את המניות שלו בשיא המשבר הפסיד לא מעט כסף. בהתאם עוד המלצה חשובה היא לא להילחץ, ובוודאי שלא למכור באופן אוטומטי אחרי שהמניות כבר ירדו. למעשה נקודת שפל היא דווקא הזדמנות לרכוש מניות של חברות בעלות פוטנציאל אמיתי במחיר אטרקטיבי.