בתקנות מס הכנסה מסתתרות גם הטבות – ומי שמגלה אותן ומנצל אותן באופן מושכל יכול ליהנות מחיסכון משתלם במיוחד
מדינת ישראל מעוניינת בהגדלת היקפי החיסכון של הציבור הרחב, ובפרט כשמתקרבים לגיל הפרישה מעבודה – כך שגם מי שכבר לא יכולים להתפרנס יוכלו לשמור על רמת חיים נאותה בלי שהעול ייפול על המדינה (כלומר על כלל הציבור). בדיוק למטרה זו התווספו בשנים האחרונות 2 תיקונים חשובים לתקנות מס הכנסה: תיקון 125 ד' ותיקון 190 – תיקונים שמפחיתים את חבות המס על מוצרי השקעה מסוימים בתנאים מסוימים, וכדאי להכיר אותם.
מה מציע תיקון 125 ד'?
תיקון 125 ד' מיועד לאזרחים הוותיקים שנולדו עוד לפני קום המדינה. ההטבה המוענקת להם על בסיס סעיף זה היא פטור ממס רווחי הון על פיקדונות בנקאיים וגם על פוליסות חיסכון. הפיקדונות הבנקאיים מתאפיינים בריבית אפסית, ועל כן ההטבה לא באמת רלוונטית לגביהם, אבל פוליסות חיסכון מספקות תשואה של כ-7% בשנה כך שמי שבחרו להשקיע באפיק זה יכולים להרוויח לא מעט כסף בזכות התיקון. חשוב להדגיש כי לתיקון 125 ד' יש תקרה של כ-13,500 ש"ח לחוסך יחיד או כ-16,000 ש"ח לזוג חוסכים בכל שנה (כלומר הפטור הוא מהרווחים על הפקדות עד לסכומים הנ"ל בכל שנה).
מה מציע תיקון 190?
תיקון 190 חל על פלח אוכלוסייה רחב יותר – בני ובנות ה-60 ומעלה. מהות התיקון היא תשלום מופחת של מס רווחי הון, ובחלק מהמקרים פטור מלא ממנו, על חיסכון באמצעות קופת גמל להשקעה.
את ההטבה ניתן כאמור לנצל כבר בגיל 60, ולכן מומלץ לכל מי שעברו את גיל 50 ומחפשים אפיק השקעה לקחת בחשבון את האופציה הזו ולשקלל את הנחת המיסוי בחישובים. כשמשיכת הכסף מתבצעת באופן הוני, כלומר בבת אחת, ההטבה היא תשלום מס רווחי הון בשיעור של 15% על הרווח הנומינלי במקום 25% על הרווח הריאלי. בתקופה של אינפלציה נמוכה מאוד, הפער בין הנומינלי לריאלי לא גבוה כך שהפחתת שיעור המס משמעותית.
ההטבה הופכת לעוד יותר כדאית אם בוחרים למשוך את הכסף כקצבה חודשית קבועה במקום בבת אחת. במצב כזה החוסכים לא משלמים כלל מס על הרווחים. בנוסף מאפשר תיקון 190 להשתמש בקופות גמל להשקעה כמכשיר להעברה בין-דורית של הון משפחתי – אם החוסך או החוסכת הולכים לעולמם לפני גיל 75, המוטבים שנבחרו בקופה מקבלים את הכסף ואיתו גם פטור מלא ממס רווחי הון. מוות בגיל מאוחר יותר מקנה למוטבים אפשרות בחירה בין משיכת הכספים בבת אחת עם תשלום מס בשיעור 15% (נומינלית) לבין המרתם לקצבה ופטור מלא מהמס על הרווחים.
איך למצות את ההטבות באופן מיטבי?
על-מנת למצות את הטבות המס באופן מיטבי כדאי באופן טבעי להגיע לתשואה מרבית – ולכן חשוב לבחור באופן מושכל את המוצר הספציפי, בין אם בקטגוריית פוליסות החיסכון ובין אם בקטגוריה של קופות גמל להשקעה. דרך יעילה במיוחד היא להיעזר במומחים בתחום ניהול ההשקעות.